ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ - ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ -

ΘΕΣΗ:
Το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας βρίσκεται στο Δ.Δ. Καναλίων του Δ. Κάρλας, 25 περίπου χλμ. ΒΔ της πόλης του Βόλου. Από το Βόλο δυο διαδρομές μπορεί ν’ ακολουθήσει κανείς με προορισμό τα Κανάλια. Η μία, η πιο ορεινή, μέσω Ν. Ιωνίας- Μελισσατίκων- Γλαφυρών- Κερασιάς. Η άλλη, η πεδινή, από τον εθνικό δρόμο που οδηγεί στη Λάρισα, με στροφή δεξιά στο ύψος του εργοστασίου Αρμάτων (ΠΕΒ)- πριν το Βελεστίνο, σημείο που απέχει απ’ τα Κανάλια 18 χλμ. περίπου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ:
Ο χώρος του Μουσείου- που παλιά ήταν κινηματογράφος- λειτουργεί από τον  Δεκέμβριο του 2005.Το Μάιο του 2005 ενοικιάσθηκε  αυτός ο χώρος για να εκτεθούν οι συλλογές του ΚΕΜΕΒΟ. Το κτίριο του παλιού  κινηματογράφου των Καναλίων επιλέχθηκε επειδή   εξυπηρετούσε ως προς τη θέση και το εμβαδόν του.  Ήταν όμως  σε ερειπώδη κατάσταση και είχε υποστεί φθορές από τον χρόνο και την εγκατάλειψη. Από το 1968 έως το 1978 λειτουργούσε ως χειμερινό και θερινό σινεμά, από το 1982 έως και το 1993 ως «σπαστήρας» αμυγδάλων, ενώ από το 1994 και μετά ήταν εγκαταλειμμένο. Το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ με δικά του έξοδα αποκατέστησε το κτίριο και απ’ το Δεκέμβριο του 2005 λειτούργησε αυτό το χώρο ως «Χώρο Προβολής του Λιμναίου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού της Βοιβηίδος».
Ως το 2007 ο συγκεκριμένος χώρος έγινε σημείο αναφοράς για το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ, φιλοξένησε τις εκδηλώσεις του και δέχτηκε επισκέψεις σχολείων και ιδιωτών .Το 2007 ως «ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ» το κτίριο  εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ε.Π. Κ.Π Leader+ ενώ το Μάιο του 2007 άρχισαν οι εργασίες .Έγιναν αρκετές παρεμβάσεις στο οικοδόμημα και εμπλουτίστηκε με τεχνολογικό  εξοπλισμό. Όλες οι εργασίες  ολοκληρώθηκαν εντός του ίδιου έτους. Έτσι, πριν προλάβει να το καταστρέψει ο χρόνος, ξαναζωντάνεψε μετά από χρόνια ερήμωσης και εγκατάλειψης. Η δυνατότητα αυτή δόθηκε στο ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. μέσω της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΗΛΙΟΥ Α.Ε. Για το πρόγραμμα αυτό το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. βραβεύτηκε με το Βραβείο Καλής Πρακτικής στον τομέα Πολιτισμού .

ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ – ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.:
Η φιλοσοφία δημιουργίας αυτού του μουσείου  είναι το ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ να αποτελέσει ένα πολυχώρο πολιτισμού όπου ο επισκέπτης , μικρός ή μεγάλος ,εκτός απ΄το να μπορεί να ταξιδέψει στο χρόνο γνωρίζοντας την ιστορία της Κάρλας να μπορεί και να συμμετέχει  σε ημερίδες ,διαλέξεις, μουσικές ή θεατρικές παραστάσεις. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού προβλέπεται καταστατικά η δημιουργία των φίλων του ΜΟΥΣΕΙΟΥ  ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ  οι οποίοι εθελοντικά – όπως εξάλλου και όλα τα μέλη του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.- θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους .Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν (βλ. στοιχεία επικοινωνίας) και φυσικά να μας επισκεφτούν .

ΜΟΝΙΜΕΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
Ο ιδιόμορφος , σχεδόν πρωτόγονος, τρόπος ζωής των παρακάρλιων κατοίκων στην υγρή αγκαλιά της Βοιβηϊδας  ,αλλά και ο θάνατος του Βάλτου, η αποξήρανση της λίμνης, η ζωή στα παρακάρλια χωριά, ο αγώνας των αγροτών για απόκτηση γης  ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη μέσα από τις φωτογραφικές συλλογές:

  • Του βολιώτη φωτογράφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΕΤΣΙΟΥ , που απαθανατίζει τη ζωή και το θάνατο του βάλτου/Κάρλας.
  • Του λαρισαίου φωτογράφου ΤΑΚΗ ΤΛΟΥΠΑ, που σώζει στιγμές  από τηζωή των ψαράδων
  • Της    ουμανίστριας   φωτογράφου ΒΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, η οποία ως διευθύντρια φωτογραφίας στα πλαίσια του προγράμματος UNRA περιδιαβαίνει την Ελλάδα και καταγράφει με το φακό της την κατάσταση στα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο για την Ελλάδα.

    Η μεταπολεμική εικόνα της παρακάρλιας περιοχής απαθανατίζεται σε δύο ενότητες:
Η ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1945-6
ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1945-6

  • Συλλογή φωτογραφιών, αγνώστων φωτογράφων, δωρεά των παρακάρλιων κατοίκων
  • Του βολιώτη φωτογράφου ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΓΚΑ,ο οποίος απαθανάτισε τον αγώνα των ακτημόνων το 1983.
  • Συλλογή φωτογραφιών που διασώζουν τη μουσική παράδοση της περιοχής , από το αρχείο του Λ. Χατζηζήση.
Επιλέξτε απο τα παρακάτω κουμπιά ποιό φωτογραφικό άλμπουμ επιθυμείτε να δείτε:


ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. Πάτροκλου 56, Βόλος Τηλ: 2421058659, 6977334733
Powered by - All Rights Reserved 2006 - 2008